Átlátszó orrú autó a Land Rovertől

2014.04.10. 13:09

Az új terepjáróról már hallottunk, de most egy olyan tulajdonságára derült fény, amihez eddig hasonlót sem láttunk. Hogy mennyire életképes, vagy értelmes az átlátszó motorháztető, azt egyelőre megjósolni sem merjük, de hogy igen látványos, az biztos.

Az ötlet viszonylag egyszerű: mutassuk meg a sofőrnek egy kamera segítségével, hogy mi van az autó alatt. Így nehéz terepen pontosabban manőverezhet, és kisebb eséllyel kormányozza nagyobb kátyúba az autót. Az igazán érdekes a megvalósítás: az alsó kamera képét nem egy monitoron látja a sofőr, hanem a motorháztetőn, méghozzá olyan nagyításban és torzításban, mintha szabályosan áttetsző lenne az autó orra. A képet egy egyszerű projektor vetíti a motorháztetőre, de az illúzió a képek tanúsága szerint így is elég élethű.

Az persze nagy kérdés, hogy a gyakorlatban mennyi haszna van egy ilyen rendszernek, hisz a kamera épp rossz úton, ahol lenne értelme használni, hamar elkoszolódhat. Sima útfelületen, esetleg nagyobb tempónál pedig többet árthat az útfelületbe olvadó orr, mint amennyit használ, hisz így a sofőr kevésbé érzékeli pontosan, hogy hol végződik az autó eleje.

Nem kizárt persze, hogy kétségeink ellenére ez is egyike lesz azoknak az újításoknak, amelyek az újabb autókat sok esetben eladják – amilyen a táblafelismerő, az ablakra vetítő kijelző vagy épp a tolatókamera.