Kémfotón az Opel olcsó kiskocsija

2014.04.11. 06:22

Az Opelnek ugyan van egy viszonylag friss kisautója, az Adam, de ezzel nem a régi Agila vásárlókat célozták meg – ahhoz túl feltűnő és túl drága. Ám főznek valamit nekik is, egy olyan típust, amely alkalmas a Suzuki által szállított ötajtós kiskocsi kiváltására.

A képeken látható prototípuson a részletek ugyan nem vehetők ki tisztán az álcázás miatt, de annyi azért sejthető, hogy az újdonság a Chevrolet Spark Opel-köntösbe bujtatott változata lesz. Erre utal legalábbis a tető és az oldalablakok vonalvezetése, és az autó arányai. A lépés nem logikátlan, hisz a Chevrolet európai kivonásával mostantól ismét minden igényt az Opelnek kell kielégítenie. A Spark egyébként viszonylag korszerű fejlesztésnek minősült, egyedül a motorjai számítottak elavultnak. Az Agila-utód viszont megkaphatja a vadiúj fejlesztésű háromhengeres Ecotec motorokat, akár turbófeltöltővel, akár anélkül.

Míg az Adam révén az Opel a kisautók prémium-kategóriáját célozta meg, amelyet eddig a Mini és a Fiat 500 uralt, az új ötajtóssal a Fiat Panda, a következő Renault Twingo, a VW Up! és testvérmodelljei, illetve a Citroen-Peugeot-Toyota hármas ikrek területére probál újból benyomulni a GM megmaradt európai márkája. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikorra készül el az új modell, de 2016-ig piacra kellene kerülnie, hisz a Chevrolet márka ekkor tűnik el végleg Európából.