Hihetetlen: igazi sportkocsi Kínából

2014.04.22. 17:31

Egy kis kínai tervezőstúdió, a CH Auto állította kerékre ezt a kétajtós, alacsony építésű sportkocsit, tisztán elektromos hajtáslánccal.

A forma kifejezetten érdekes: bár profilból mintha a Bentley Continental sorozat stílusát idézné fel, mégsem tűnik utánzatnak, és az arányai is egész kellemesek. Ez pedig önmagában sem kis dolog, hisz manapság a legtöbb valamire való megjelenésű kínai autót még Európában rajzolják. Az elektromos hajtáslánc annál kevésbé meglepő: egyrészt nagy divat az ilyen a tanulmányautók között, másrészt Kína sokkal előrébb jár az elektromos autók fejlesztésében, mint a hagyományos, belső égésű motorokéban.

Itt egy 400 lóerő csúcsteljesítményű, és 650 Nm csúcsnyomatékú villanymotort alkalmaztak, amelyet egy 41,1 kWh töltést tárolni képes Li-ion akkucsomag táplál. A jármű a nagy akkumulátornak köszönhetően elég nehéz – 1,685 tonnát nyom üresen – ennek ellenére 5 másodperc alatt gyorsulhat 100 km/h-ra, igaz, a végsebessége csupán 200 km/h. A hatótávolság és a töltési idő már kevésbé bíztató: az előbbi 200 km, az utóbbi pedig 6 óra hagyományos, 220 voltos elektromos csatlakozóból.

Az legalábbis kérdéses, hogy az Event elnevezésű tanulmányból készül-e valaha több ezen az egy szem bemutató példányon kívül, de az autó láttán az az érzésünk, lassan Kínában is kialakul az a fajta háttér az autóipar mögött, amely képes lesz például elfogadható formaterveket készíteni a helyi gyártók számára.