2014.04.23. 16:48

Pekingben mutatták be a képeken látható autót, amelyet egyértelműen az európai Accord utódjának szánnak. Erre utal legalábbis, hogy Spirior néven állították ki – Kínában pedig ez a nálunk ismert Accord neve.

Mára a Honda egyik legöregebb típusává vált az Accord, hisz hat éve mutatták be. Így lassan itt az ideje az utódmodell bemutatásának, és úgy néz ki, ezt a japán gyártó szakemberei is tudják. Az új modellt azonban nem Európában szellőztették meg – ami a piac állapotát ismerve nem is csoda – hanem a pekingi Auto China kiállításon. A Spiriorra egyelőre azt mondják, hogy tanulmány, de visszafogott karaktere azt jelzi, hogy inkább afféle kicsinosított szériamodell-prototípus, amellyel a piacot próbálják szondázni.

Az autó vonásai meglehetősen eltérnek az aktuális Accordéitól. Oldalt háromrészes oldalablak-sort alakítottak ki, kevésbé magas és meredek övvonallal, elöl pedig a Honda manapság jellemző, fekete közepű, felül vaskos fémdísszel ellátott, dupla vigyorú hűtőmaszkját láthatjuk. A sziluett meglepő módon kifejezetten kupé-szerű, pedig a hagyományos szedán-elrendezést követi az autó. Az összhatás érzésünk szerint messze nem olyan összeszedett, mint a leköszönő Accord esetében, de nem is olyan zilált, mint a csapott hátú Civic vagy a legújabb Jazz.

Elképzelhető persze, hogy még igazítanak az autón a kínai vásárlók visszajelzései alapján, de több mint valószínű, hogy a következő Accord hasonlít majd a tanulmány-változathoz. A 2,4 literes négyhengeres motor és a 8 sebességes automata váltó persze a kínai piacra szánt változatba kerül majd – mi valószínűleg 1,6 és 2,2 literes dízellel, illetve 2 literes benzinmotorral kapjuk majd. Ha minden igaz, már az év végén bemutatkozik a végleges változat, a forgalmazás beindítása pedig 2015 első felére várható.