Itt a négyhengeres Porsche

2014.04.24. 17:32

A Macanban már eleve nincs sok Porsche alkatrész – a padlólemez a VW fejlesztése, ahogy a motorválaszték egy része is – de eddig legalább nem kínáltak négyhengeres változatokat. Ez az állapot azonban nem tarthatott sokáig – hisz a hathengeres Macan változatok alig lehetnek olcsóbbak az alap-Touaregnél: most különösebb felhajtás nélkül becsempészték a választékba a négyhengeres kivitelt is.

Ahogy sejthető volt, nem vacakoltak a saját fejlesztésű négyhengeres bokszermotor átalakításával, inkább a szabvány VW motorok közül választottak ki egyet. A 2 literes, négyhengeres blokk ismerős lehet a Golf GTI-ből és számos nagyobb Audi, VW, Skoda és Seat modellből. Itt egy 240 lóerős változatot alkalmaztak, ami egész jól mozgatja a legújabb Porschét: 6,9 másodperc alatt megvan a 100 km/h-s sebesség, miközben a fogyasztás csupán 7,5 liter száz kilométeren. A négyhengeres Macant egyébként nem könnyű megkülönböztetni a drágább változatoktól. Az egyetlen árulkodó jel a kipufogóvégek száma, az alapmodellen csak kettő van, míg a hathengeres változatokon négy.

Egyelőre nem tudni, hogy lesz-e folytatás – például megkockáztatnak-e egy turbódízel négyhengerest, esetleg elsőkerék-hajtással – de ez már csak szándék kérdése, hisz a műszaki alapok alkalmasak efféle fapadosabb Porschék előállítására is.