Elárasztják a várost az önvezető Volvók

2014.04.30. 15:49

Hivatalosan is elkezdődött a svéd autógyár nagy kísérlete a göteborgi forgalomban, ahol hamarosan száz önvezető autó közlekedik majd nap mint nap.

A tervek szerint mindössze 50 kilométernyit használhatnak az önjáró Volvók a nyilvános úthálózatból, hogy minimalizálják a baleseti kockázatot, ám a teszt-útvonalak közt lesz forgalmas, gyakran beduguló főút, autópálya, és persze csendes lakóövezeti szakaszok is. Így a svéd autógyár kutatói szerint minden tipikus szituációban vizsgálhatják az önvezető rendszer reakcióit, és megtalálhatják annak rejtett hibáit.

A programban részt vevő egyik szakember, Erik Coelingh elmondta, hogy a tesztautók már képesek követni a sávokat, és a környező forgalom sebességéhez igazodni, mindenféle vezetői beavatkozás nélkül, de a célt, amely az volna, hogy az autók a célállomás ismeretében önállóan tegyék meg a teljes útvonalat, még nem érték el. Természetesen nem a Volvo az egyetlen vállalat, amely hasonló, önállóan közlekedő járműveket tesztel, de ez az első alkalom, hogy ilyen nyilvános tesztre kerülhet sor, méghozzá egy város vezetésének tudtával és beleegyezésével.

A tervek szerint a teljes flotta ugyan csak 2017-től kezd közlekedni, de a program megvalósítása már most megkezdődött, így Göteborg lakosai már az idén találkozhatnak néhány önvezető Volvóval.