WRX: randa, de biztonságos

2014.05.06. 17:44

Manapság törésteszt és törésteszt között is nagyok a különbségek. Az új Subaru WRX a legnagyobb próbatételt jelentő tesztsorozaton végzett a lehető legjobb eredménnyel.

Jelenleg az amerikai biztosítók által pénzelt IIHS törésteszt-eredményei tekinthetők a legkeményebb próbatételnek. Itt nem csak a szokványos félfrontális- és oldalütközési teszteknek teszik ki az autókat, de kis átfedéses karambolt is szimulálnak, amely sok típus esetében meglepően gyenge eredménnyel zárult. A Subaru Impreza sorozat legerősebb változata azonban megkapta a Top Safety Pick minősítést, ami az IIHS-nél a legjobb osztályzatnak felel meg. Úgy tűnik, a vizsgált baleset-típusok mindegyikében jelentős az utasok túlélési esélye.

Észak-Amerikában ennek az eredménynek nagyon komoly eladásnövelő hatása lehet, és nem csak a vásárlók esetleges biztonság-megszállottsága miatt. Az IIHS eredményei befolyásolják az egyes modellek biztosítási költségeit is, így egy biztonságosabb autót odaát fenntartani is olcsóbb. Európában ilyen összefüggés ugyan nincs, de mivel a WRX alapjaiban ugyanaz lesz az egész világon, a típus majdani tulajdonosai itt is biztonságban érezhetik magukat.