Idegenszívű lesz az új Punto

2014.05.09. 16:51

A Fiat Punto harmadik generációjának cseréje már nem várathat magára sokáig. A típus kilenc éve van piacon, ami a kategóriában megszokott modellciklus másfélszerese, ráadásul az utód a hírek szerint csak két év múlva érkezik.

Úgy hallani, hogy a Punto negyedik generációja nem áll semmiféle rokonságban a jelenleg gyártott típussal, a mérete alapján inkább a korábbi Punto generációkra emlékeztet majd. A váltótípus állítólag kisebb lesz, nagyjából 3,85 méteres hosszal, műszakilag pedig a Lancia Ypsilonnal áll majd szoros rokonságban, amely viszont a Panda műszaki alapjainak megnyújtott változatára épül. A jelenlegi Punto szerepét így tulajdonképp a Fiat 500L venné át a kínálatban, a Punto pedig a Panda és az egyterű-fazonú 500L közti résbe passzol majd.

Bár a következő Punto csak 2016-ra várható, a Fiat már most bejelentette, hogy lengyel üzemét 560 millió eurós befektetéssel korszerűsíti és bővíti, amivel 420 új munkahelyet hoz létre az új modell fogadására. Így tovább bővülhet a lengyel Fiatok köre, bár az olaszországi Melfiben is lesz mivel lekötni a gyártókapacitást. Az aktuális Punto helyén Fiat 500X szabadidő-autó, illetve az új Jeep Renegade készül majd, már az idei év közepétől.