A BMW nagykövete lett Alex Zanardi

2014.05.12. 17:37

Megjárta a legnagyobb autós bajnokságokat, majd miután egy balesetben elvesztette lábszárait, nyert két paralimpiai aranyat. Alessandro Zanardiból, az egyik legkarakteresebb kortárs sportolóból ma a BMW nagykövete lett.

Kevés fordulatosabb autóversenyzői karrier létezik annál, amit Zanardi produkált az elmúlt 20-25 évben. Alessandro a kilencvenes évek elején az olasz autósport nagy ígéreteként érkezett a Formula-1-be, azonban egymás után kötötte a legrosszabb szerződéseket. Négy csonka és sikertelen szezon után Amerikában, a CART-sorozatban keresett vigaszt. A Forma-1-es évektől eltérően itt jól helyezkedett, és a Ganassi csapatnál már a második szezonjában bajnok lett, majd 1998-ban megvédte címét. Nigel Mansell után ő volt a második európai, aki megnyerte ezt a sorozatot, cartos pályafutása csúcsán mégis visszatért a Forma-1-be. A Williams hívta Ralf Schumacher mellé, azonban az újabb reményekből végül egy pont nélküli szezon lett. Ezt egy év kihagyás után újra a CART követte, itt érte az a baleset, ami után mindkét lábát amputálni kellett. Az akkor 34 éves Zanardi élete kevésen múlt, szervezetében alig egy liter vér maradt, hétszer élesztették újra. Felépült, évekkel később pedig már egy világszériában tekerte a kormányt.

A hosszú rehabilitáció után, 2005-ben a túraautó-világbajnokságon tért vissza az autósportba egy igényeire szabott 320i-ben. Öt szezont töltött itt a Roal Motorsport BMW-jével, mialatt négy futamgyőzelmet szerzett a márkának. Ezután új kihívást keresett, és a londoni paralimpiára készült évekig. Háromkerekű biciklivel két egyéni számban is aranyat nyert Londonban, emellett egy ezüstöt csapatban. Nem meglepő, hogy egy ilyen példaértékű sportembert szívesen foglalkoztat soraiban a BMW. Hogy miből áll egy autómárka nagykövetének lenni az nehezen megfogható. Annyi biztos, hogy mostantól sok olyan futamon látjuk majd a mindig jókedvű olaszt, ahol érdekelt a márka.