Huszonnégy órás rekord rokkantkocsival?

2014.05.13. 18:22

Nem mindennapi rekordkísérletre készült egy 53 éves brit férfi. Steve Tarrant egy mozgássérülteknek készült elektromos mopeddel állítana fel huszonnégy órás rekordot a Goodwood Motor Circuit versenypályán.

Tarrant korábban sportbíróként dolgozott autósport-rendezvényeken. 2000-ben, éppen a goodwoodi Festival of Speeden szenvedett súlyos balesetet, amikor egy Forma-1-es autó sodródott le a pályáról. A férfi egyik lábát elvesztette, ám óriási lelkierőről tanúságot téve visszatért a pályák szélére, és azóta is közreműködik többek közt a Le Mans-i huszonnégy órás versenyeken. Emellett a 2012-es londoni olimpia és paralimpia idején is segédkezett – ezért David Cameron brit miniszterelnök később ki is tüntette.

Ezúttal egy rendkívüli rekordot próbál felállítani: a goodwoodi versenypályán kétszáz mérföldet (320 kilométert) tenne meg huszonnégy óra alatt elektromos mopedjével. Mivel a jármű mindössze tíz kilométeres óránkénti sebességre képes, ez a távolság nagyjából ki is merítené a rendelkezésre álló időkeretet.

A rekordkísérlet szombaton a kora esti órákban rajtol, és a huszonnégy óra leteltével, vasárnap fejeződik be. Tarrant célja nemcsak az, hogy bekerüljön a Guinness-rekordok könyvébe, akciójával jótékony célokat is szolgál: a nagy megmérettetéssel egyidejűleg gyűjtést szervez egy rákellenes alapítvány javára.