Nagy lendületben van a Tesla

2014.05.14. 13:25

Az autói jól fogynak, a bevételei az egekben, és még a jövője is biztató – a számok alapján úgy tűnik, jobban nem is mehetnének a Tesla dolgai.

A Tesla Motors közzétette első negyedéves számait. Az elektromos prémium piacot uraló kaliforniai vállalat eszerint az első három hónapban 6457 Model S-t szállított le az ügyfeleknek, és valamivel több mint 7500-at gyártott egyetlen modelljéből. Az autóra még most is több hónapos a várólista, Elon Musk vállalata azonban nagy erőkkel dolgozik kapacitásai kibővítésén. A hosszú távú terveik között szerepel például egy óriási akkumulátorgyár, ami 2020-ra 6500 alkalmazottal évi 500 ezer akkumulátorcsomagot gyártana. Ez még a távoli jövő, azonban ilyen gigaberuházásokhoz szükséges dollármilliárdokra lesz szükség, azaz elengedhetetlen a stabil anyagi háttér. A jelek szerint ezzel nincs gond a Teslánál, negyedéves árbevétele az előző év azonos időszakához képest 555 millió dollárról 620 millióra nőtt.

A Tesla évkezdése tehát sikeres volt, a folytatás pedig biztató. Júniusban érkezik a jobbkormányos Model S a britekhez, majd Japánba és Hongkonba. A vállalat emellett folytatja töltőállomás-hálózatának kiépítését. A tervek szerint az év végéig több tucat új Superchargert nyitnak: idén lefedik az Egyesült Államok közel egészét, Kanada déli részét, Nyugat-Európát és Kína nagyvárosait. 2015 sem lesz kevésbé mozgalmas, jövő ősszel jöhet a Tesla crossovere, Model X.