Lefoglalhatják a téli gumis autókat

2014.05.23. 11:50

Olaszországban idén nyáron új szabályozás lép életbe: május 15-e és október 14-e között tilos bizonyos M+S jelölésű téli vagy négy évszakos gumit használni. Durva büntetés várja azokat, akik nem tartják be, de szerencsére nagyon kevés személyautós érintett.

A tiltás az L, M, N, P és Q sebességindexű téli gumikra vonatkozik, ami a 120 és 160 km/h közötti tartományt fedi le (L: 120 km/h, Q: 160 km/h). Az adott abroncs a betűvel jelölt sebességig használható biztonságosan, vagyis az indexnek az adott jármű végsebessége fölött kellene lennie, ezért ilyen gumikat mifelénk személyautóra ritkán szerelnek. Néhány nyugat-európai országban ugyan megengedik a törvények, hogy a végsebességnél alacsonyabb sebességindexű téli gumit szereljenek az autóra, ha műszerfalra ragasztott matricával figyelmeztetik a sofőrt, hogy ne menjen ennél gyorsabban, de már a Q jelölésű gumik is rég kikoptak a hétköznapi használatból.

A szabályozás ezért elsősorban a teherautósokat érinti, akiknek érdemes megnézniük a gumijaik jelölését, illetve pontosítja a sebességindex fogalmát. Akit ezentúl alacsonyabb sebességindexű gumival kapnak el, mint ami elő van írva az autójához, szintén szigorúan megbüntetik, mindegy, hogy az abroncs téli vagy nyári. A magyar járműokmányokban ugyan nincs feltüntetve a gumi sebességindexe, ezért az ellenőrzés bonyolult lehet, de ha az autó végsebességénél magasabb, akkor nincs ok az aggodalomra. A sebességindex a méretjelölés végén található az abroncson, például a 195/65 R15 91T esetén a T jelöli a 190 km/h maximális sebességet.

Arról, hogy mennyire okos dolog téli gumit használni nyáron, eltér a szakértők véleménye. A lágyabb keverék mindenképpen gyorsabb kopást, illetve általában nagyobb gördülési ellenállást, ezért magasabb fogyasztást eredményez, de egyesek szerint a fékút is meghosszabbodhat. Az olaszok viszont a jelek szerint inkább attól tartanak, hogy a nyári hőmérsékletek mellett az abroncsok megengedett maximális sebességét túllépve történhet baj, mivel ilyenkor szélsőséges esetben akár hirtelen szét is szakadhat a gumi.

Mielőtt Olaszországba indulna, egy pillantást mindenképpen megérdemelnek az abroncsok. A büntetés ugyanis 419 és 1682 euró között változhat (mai árfolyamon 127 és 510 ezer forint), illetve a rendőröknek joguk van akár lefoglalni is a vétkes járművét.