AG, az új koreai luxusautó

2014.05.29. 11:02

A koreai gyártó az elmúlt évtizedben meglehetősen sok vásárlót veszített a luxusautók piacán, elsősorban Dél-Koreában, ahol egyre többen vásárolnak német luxusautókat a viszonylag magas importvám ellenére. A válasz az AG nevű típus, amely a fronthajtású Grandeur műszaki alapjaira épül, de annál határozottan németesebb karakterűnek szánták.

A közel öt méteres típust ugyan kiállították, de egyelőre viszonylag kevés részlet derült ki róla. Annyi azért egyértelmű, hogy ez a modell is fronthajtású, kereszben álló motorokkal, és egyebek közt megkapja a Hyundai új, Euro VI-os, dupla turbós 2,2 literes dízelmotorját, amely 202 lóerős. Ezen felül várhatóan 2,4 literes 90 lóerős benzines négyhengeressel és 3,3 literes V6-ossal is kapható lesz. A gyártó szerint a típus kifejezetten csendes lesz és kényelmes, a felszereltsége pedig a lehető leggazdagabb, számos korszerű műszaki megoldással. A kiállított autó egyelőre csak prototípus, még a belső terét sem mutatták meg, de azt ígérik, rövidesen gyártásba kerül.

Az AG-vel együtt mutatták be a Grandeur felújított változatát, amelybe számos, manapság egyre inkább elterjedt biztonsági felszerelés is bekerült, amilyen a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer vagy a holttér-figyelő. Az persze kérdéses, hogy a Grandeur és az AG – két, lényegében azonos méretű, azonos célcsoport számára gyártott modell – meddig szerepelhet egyszerre a gyártó kínálatában, de a koreai gyártótól furcsább lépéseket is láttunk már.