Eladó a világ legdrágább izomautója

2014.05.29. 16:28

Az 1960-as és 70-es évek fordulójának izomautói még mindig a legelérhetőbb klasszikusok közé tartoznak. A típusok zömét néhány tízezer dollárért be lehet szerezni, akár egész jó állapotban – ám akadnak kivételek. A képen látható Plymouth Hemi Cuda Convertible ugyanis – elődeivel szemben – korlátozott példányszámban készült, ebből a 71-es, négysebességes változatból konkrétan csak kettő készült.

Tizenkét éve ez is volt az első olyan amerikai izomautó, amelyért több mint egymillió dollárt adtak, de most az aukciós ház, amely július közepén elárverezi a képeken látható példányt, mintegy 4 millió dollárra – átszámítva 889 millió forintra – becsüli az értékét. Kérdés persze, hogy akad-e olyan gyűjtő, aki hajlandó lesz ennyit adni az autóért, amelyből egy korábbi évjáratot kevesebb, mint tizedennyiből meg lehet szerezni.

Ez a példány persze nem teljesen mindennapi: a 425 lóerős Hemi motorhoz négyfokozatú manuális váltó, és az egykori Super Track Pak részeként 4,1-es, rövid áttételű Dana 60 hátsó híd csatlakozik. Emellett gyárilag nagy teljesítményű hűtőrendszerrel, és fékekkel készült. Természetesen a konkrét példány minden alkatrésze dokumentáltan az eredeti, és az autó életpályája is jól követhető.