2014.06.01. 06:38

Számos új sebességkorlátozással találkozhatnak a közeljövőben Párizs utcáin az autósok. A francia főváros áprilisban megválasztott polgármestere, Anne Hidalgo ugyanis a település jelentős részén bevezetné a 30 km/h-s határt.

A harmincas korlátozás egyébként jelenleg a város mintegy harmadát érinti. Ezt terjesztené ki az új polgármester. A Szajna partján futó utak, valamint Párizsba bevezető, illetve onnan kivezető szakaszok nem esnének az új szabályzás alá – ott 50 km/h lenne a megengedett. Vannak azonban olyan területek is, ahol a jelentős mértékű gyalogos és kerékpáros forgalom miatt még alacsonyabb, 20 km/h-s maximumot rendelnének el.

A városvezetés célja egyébként a balesetek számának csökkentése, a súlyos balesetek elkerülése lenne. Emellett pedig úgy vélik, hogy a kisebb sebesség alacsonyabb károsanyag-kibocsátással, így kisebb légszennyezéssel párosulna. Korábban egyébként már rendszámalapú korlátozással is próbálkoztak: bizonyos napokon csak a páros, máskor pedig csak a páratlan rendszámú autók vehettek volna részt a párizsi forgalomban. Ezt a rendelkezést azonban huszonnégy órán belül visszavonták.