RP-1: az angol sportkocsi jövője?

2014.06.03. 16:10

Bár az autónak még csak néhány részletét tették közzé, így az összképet nem ismerhetjük, az már most sejthető az adatok alapján, hogy pokoli gyors gépet tervezett és épített az Elemental nevű vállalkozás, hisz az egy tonnára jutó teljesítménye 620 lóerő.

Ezt azonban nem úgy érték el, mint némelyik nagy sportkocsigyártónál, ahol másfél tonnás autóba építenek 900 lóerős motort. Az RP-1 csupán 450 kilogrammot nyom, és egy 280 lóerős, kétlitertes Ford Ecoboost turbómotor hajtja. Ezt nagyrészt azzal érik el, hogy az autó karosszériáját karbonszálas műanyagból építik, és csak az kerül bele, amire feltétlenül szükség van a gyors haladáshoz. Sok hasonló gyártóval ellentétben arra viszont figyeltek a tervezésnél, hogy lehetőleg senkinek ne legyen szűk a típus: állítólag két méteres magasságig bárki számára kényelmes a jármű.

Extrém adatai ellenére rendszámot is kaphat majd az ultrakönnyű kétüléses, bár ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a hétköznapokban bármi haszna lenne. Olyasfajta drága játékszernek szánják, amilyen a KTM X-Bow, a Caparo T1 vagy épp az Ariel Atom, amelyekkel ugyan ki lehet menni az utcára, de legfeljebb addig érdemes elviselni a kényelmetlenségét, míg az ember eljut a legközelebbi versenypályáig – oda, ahol aztán megmutathatja, valójában mit is tud.

Ezek után nem csoda, hogy a Goodwood Festival of Speeden tartják a típus bemutatóját, ott, ahol a legkeményebb angliai autóbolondoknak – azaz a potenciális vásárlóknak – egy jelentős hányada is jelen lesz. Így a június 26-29-ei hétvégén láthatjuk meg az egész autót egyben.