Ősszel jön a Renault luxusmárkája

2014.06.06. 06:10

Régóta beszélnek róla, hogy a Renault újra belevágna a luxusmodellek gyártásába – már a márkanevet is elárulták, Initiale Paris lesz a csúcsmodellek jelzése – de eddig csupán egy tanulmányautót láthattunk ezen a néven. A legújabb hírek szerint azonban még az idén bemutatják az első, gyártásra kész Renault luxusmodellt.

Az Initiale Paris modellekkel persze nem a nagy német luxusmárkáknak szeretne nekimenni a Renault, vagy legalábbis nem Európában, inkább valami olyasmit szeretnének létrehozni, mint a Citroën DS almárkája. A meglevő modellek igényesebben kivitelezett, gazdagabb felszereltségű változatai érkeznek majd. Az első modelljük várhatóan az Espace utódjának egy változata lesz – hasonló a tavaly leleplezett egyterűhöz – de egyes források szerint a Clio Initiale Paris változatát is leleplezik az idén ősszel, a Párizsi Autószalonon.

Nem a Renault az egyetlen, amely drágább modellekkel próbálná növelni a nyereségét. A tömegmodellekkel ugyanis nem könnyű pénzt keresni, egy gazdagon felszerelt luxusmodellen akár többször annyi nyereség képződik, mint egy egyszerűbb felszereltségű autón. Épp ezért készül hasonló prémium-modelleket piacra dobni a Ford Vignale néven, és más gyártók – az Opel és a Volkswagen – is arról beszél, hogy feljebb próbálja pozicionálni nagyobb modelljeit. Így a Renault kemény versenyre számíthat, és nem is biztos, hogy az európai piacért önmagában megérné fejleszteni.

Az Initiale Paris program mégsem kidobott pénz, hisz a Renault épp pozíciói megerősítésére készül Kínában – épp helyi gyárat próbálnak alapítani, amellyel megsokszorozhatják az eladásaikat – és úgy néz ki, Kínában most szinte minden eladható, ami drága, és igényes, vagy legalább annak látszik.