Tömeges elbocsátások a Ladánál

2014.06.08. 16:20

A Lada háza tájáról időről időre érkeznek a találgatások, hogy mivel is tudnának új lendületet venni, milyen újdonságok adhatnának lökést a márka eladásainak. Az elmúlt hónapokban már kémfotók is kiszivárogtak, ez pedig nem is véletlen. Az oroszok eladásai áprilisban 15 százalékkal csökkentek az orosz piacon az előző év azonos hónapjához képest.

A csökkenő kereslet persze anyagi gondokat is jelent, így a költségek visszaszorítása miatt most tömeges elbocsátásokra kényszerülnek az AvtoVAZ-nál. Az eddigi híresztelések még 7500 dolgozó elengedéséről szóltak, a legfrissebb információk szerint azonban mintegy 13 ezer munkásnak kell új munkahely után néznie.

Ez a megszorítás több lépcsőben léphet majd életbe. A togliatti üzemben a tavalyi év végén közel 66 ezer ember dolgozott, a leépítéssel 2014 végére 53 ezren maradnak. A Ladánál persze bíznak benne, hogy megfordítható ez a folyamat: a vállalat igazgatója, Bo Andersson célja, hogy növelje a márka oroszországi részesedését, és Európában is presztízst szerezzen.