Lebegő autón dolgozik a Toyota?

2014.06.12. 16:42

A Toyota egyik vezetője, Hiroyoshi Yoshiki beszélt az új ötletről, amellyel jelenleg is foglalkozik a kutatási részleg. Az elképzelés elsőre egész lehetetlennek tűnik, de ha sikerül megvalósítani, azon sokat nyerhet a japán gyártó, sőt, az egész autóipar.

Az ötlet alapja az, hogy a gördülési ellenállás jelentősen csökkenthető lenne, ha az autót akár minimális mértékben el lehetne távolítani a talajtól. Ez persze megnehezítené az irányítást, hiszen a tapadás minimálisra csökkenne, de ez csak ott jelenthet gondot, ahol nem egyenesen kell menni. Abban az esetben, ha a lebegés minimális energiaigénnyel előidézhető, vagy megszüntethető lenne, főleg alacsonyabb sebességnél, ahol az autó mozgatásához szükséges energia nagyobb részét még a gördülési ellenállás teszi ki, jelentős fogyasztáscsökkenést lehetne elérni.

Mindez persze csak elmélet, és addig, amíg el nem árulják, hogy milyen fizikai elvet használnak fel a lebegés eléréséhez, ennél pontosabbat nem is mernénk mondani. Az ötlet viszont akár életképes is lehet, feltéve, ha ki tudnak dolgozni egy olyan, működő rendszert, amely aztán sorozatgyártásra is alkalmas. Más gyártóknál talán legyintenénk, elvégre annyi hasonló projekt halt már el az autógyártók kutatóközpontjaiban, de mióta a Toyota sikerre vitte a hibridhajtást, amelyre szintén legyintett mindenki, érdemes odafigyelni a japánokra.