Év végére jöhet a hosszított Tesla Model S

2014.06.14. 11:46

A Tesla sem állhat ellen a sajátos kínai fogyasztói igényeknek. A hosszított tengelytávos Model S még az idén érkezhet, valószínűleg előbb, mint a Model X.

Az elmúlt egy évben megszokhattuk már, hogy a Tesla környékén folyamatos a pörgés. A cégvezető, Elon Musk tegnap például azzal állt elő, hogy szabadon hozzáférhetővé teszi a Tesla szabadalmait a nyílt forráskódot támogatandó mozgalom szellemében. Ennek értelmében tegnap óta bárki szabadon használhatja a cég technológiáját, Musk nem pereli be érte. (Erről bővebben az Index tegnapi cikkében olvashatnak.)

A Tesla Motors idén nagy lépést tesz az Amerikán kívüli piacok felé, különösen Európa és Kína irányába. Európában idén gyarapodnak a töltőállomások, beindulni látszik a kereskedői hálózat és a britek kapnak végre egy jobbkormányos változatot az S-ből. Kínában talán még nehezebb dolga van a Teslának. A felvevőpiac ugyan óriási, az állami bürokrácia nem tette egyszerűvé az első lépéseket. Tudjuk jól, arrafelé a hosszú tengelytáv az egyik legfőbb paraméter a felsőközép-osztálybeli vásárlónál. A 2959 milliméter miatt persze nem volna szégyellnivalója a Model S-nek, de a sofőr-fétistől szenvedő vásárlóknak ez sem elég.

Az sosem volt kérdés, hogy Kína kap egy hosszított S-t, csupán az nem volt tiszta, hogy mikor és mennyivel hosszabbat. A Gas 2 belső forrásokra hivatkozva azt írja, még az idén jön a limuzin, azaz jó eséllyel még a Model X érkezése előtt. Hogy mennyivel nyúlna az elektromos prémiumautó nem tudni, egyelőre csak a grafikusok munkáiból sejtjük, hogyan nézhet majd ki. A Gas 2-t informáló forrás egyébiránt az S várt variánsairól is beszélt. Azt mondta, a Tesla jelenlegi leterheltségét látva nem valószínű, hogy lesz az S-ből gyári kupé vagy kabrió.