Michael Schumacher távozik a kórházból

2014.06.16. 13:06

A valaha volt legsikeresebb Formula 1-es pilótát elszállították a Grenoble-i kórházból, ahol több mint hat hónapig feküdt téli síbalesete után. Szóvivője, Sabine Kehm sajtóközleményben értesítette a külvilágot, amelyben egyszersmind azt is megerősítette, hogy Schumacher már nincsen kómában.

Arról már hetekkel ezelőtt hallani lehetett, hogy az ex-versenyző állapota javul, de azt most is megerősítették, hogy rendszeresen kommunikál a családtagjaival, és egyre hosszabb éber periódusai vannak. Ez persze nem jelenti, hogy összes korábbi képességének a birtokában van – már csak azért is, mert hat hónapnyi fekvés után teljesen természetes, hogy a szervezet elszokik a legegyszerűbb tesmozgási formáktól is. Szakértők szerint csak a fizikai rehabilitáció három-négy hónapot venne igénybe. Ám ennél súlyosabb problémák is lehetnek, hisz nem tudjuk, hogy a műtétek során sérült-e Schumacher agya, és ha igen, milyen mértékben.

Most nyilván hosszú rehabilitációs folyamat kezdődik, de azt már nem árulták el, hogy hol. Így a kórházból való távozása révén Schumacher a figyelem középpontjából is kilép – innentől csak a családon múlik, hogy kijut-e bármiféle információ a hétszeres világbajnokról. Márpedig az elmúlt hat hónap médiacirkusza során többször is egyértelművé tették, hogy nyugalmat szeretnének, így valószínű, hogy a rehabilitáció helyszínét továbbra is igyekeznek majd titokban tartani.

A család természetesen megköszönte a kórház, az orvosok, a nővérek és a terapeuták munkáját, és azt is kifejezésre juttatták, hogy azt gondolják, a rajongók jókívánságai is segítettek Schumacher felépülésében.