2014.06.17. 12:19

Elég nagy szavakkal harangozta be a Nissan legújabb sportkocsiját, amelyet még csak gyártani sem terveznek, legalábbis a szó hagyományos értelmében. A Concept 2020 Vision Gran Turismo a Nissan válasza a Gran Turismo 6 konzoljáték alkotóinak felhívására, amely lehetővé tette, hogy különféle vállalatok maguk tervezzenek autókat a játék számára.

A lehetőséggel eddig tucatnyi gyártó élt, az AMG-től a BMW-n, a Mitsubishin és a Red Bullon át a Volkswagenig, és a Nissan az eddigi virtuális álomautó-tervezők közül még a földhözragadtabbak közé tartozik. Amit készítettek, az egy szélsőséges formatervű GT-R-nek tűnik, olyan, mintha csak a következő generáció előzetese lenne a Concept 2020. Itt persze minden, ami feltűnő lehet egy sportkocsin, egy kicsit nagyobb és hivalkodóbb, mint egy valódi sportkocsin: gigantikus légbeömlőkkel és légterelő-elemekkel készült, miközben az utastér arányaiban meglepően kicsi. Olyan, mintha csak a formatervező vázlatát valósították meg, tekinten nélkül a műszaki realitásra. Valószínűleg így is történt, hisz a digitális világban nem kell törődni az olyan apróságokkal, mint az aerodinamika – ott csak a fellépés számít.

A Concept 2020 Vision Gran Turismo júliusban válik elérhetővé a Gran Turismo 6 játékosok számára, de a Nissan közleménye homályosan arra utal, hogy ennél többre kell számítanunk. „A valóságos világ készen áll a Concept 2020-as megjelenésére. Csak figyejlenek...”. Ez persze sok mindenre utalhat: lehet, hogy csak egy példány készül, de az is, hogy valóban a GT-R utódjának előfutárát tisztelhetjük benne. Nyilván ez is kiderül a jövőben, csak győzzük kivárni.