Igazán sportos ezres Fordok

2014.06.19. 06:42

A Ford a Fiesta két új változatában veti be az ezres Ecoboost turbómotor eddigi legerősebb utcai változatát. A kis háromhengeresből eddig csak két változat készült, 100 és 125 lóerővel, de most, a Fiesta Red és Black Edition kivitelekben még erősebb lett.

A 140 lóerő egyáltalán nem kevés egy ezer köbcentis turbómotorból, és bár nem is példa nélküli, ez a teljesítmény-sűrűség már inkább nagyobb sportmotorokra jellemző, kis személyatókba szánt apró motorokra kevésbé. Az adatok alapján azonban egész jól mozgatja a Fiestát: 9 másodperc alatt gyorsul vele a kiskocsi százra, a végsebessége pedig 201 km/h. Ehhez képest a szabvány ciklusra megadott 4,5 literes fogyasztás is nagyszerű, bár ezt nyilván nem lesz egyszerű valós körülmények közt reprodukálni.

A Fiesta Red és a Fiesta Black egyébként két, kifejezetten érdekes külsejű kivitel. Az előbbi vörös, fekete tetőbetéttel, tükörházakkal és hűtőrács-kerettel, míg az utóbbi épp e színséma fordítottját nyújtja. A két szín a belső tér dekorációjában is visszaköszön. Ugyanakkor mindkét változathoz ugyanaz a lakkfekete, 15 hüvelykes felni-garnitúra jár. Az arcos változatokat egyes piacokon szeptembertől árusítják majd, abban viszont nincs miért kételkednünk, hogy az ezres háromhengeres 140 lóerős változatával később is találkozhatunk majd, talán kevésbé hivalkodó Fordokban is.