Kijelző-forradalom jöhet az autókban

2014.06.20. 14:33

A Free-Form Display a Sharp új találmánya, amely új távlatokat nyithat az autó-belsőterek tervezői előtt. A lényeg, hogy az új kijelző szinte bármilyen formájú lehet, így olyan helyeken is megjelenhetnek információk, ahol korábban ez elképzelhetetlen lett volna.

A pontmátrix-kijelzők eddig is elképesztő sebességgel terjedtek a személyautókban. Lassan nincs olyan modell – kivéve talán a legkisebb és legolcsóbb autókat – amelyhez ne kínálnának valamiféle fedélzeti számítógép-rendszert, de a luxuskategóriában már az sem ritka, hogy minden kijelzőt és műszert kisebb-nagyobb monitorok váltanak fel. A technológia egyik korlátja azonban az, hogy eddig csak téglalap-formájú kijelzők készültek. Elvben más formájúak is készülhettek volna, de mivel a vezérlőelektronika a kijelző szélén kapott helyet, a forma megváltoztatása költséges áttervezést is jelentett volna – ezt pedig senki nem akarta megfizetni. Inkább alkalmazkodtak a téglalap-formához. A Sharp azonban megoldotta, hogy az elektronika egyenletesen elosztva helyezkedjen el a kijelző felülete mentén, így aztán nincs többé akadálya, hogy olyan formájú legyen a kijelző, amilyen csak szeretnének.

Ennek a lehetőségnek mondjuk a számítógépek vagy mobiltelefonok esetében nincs nagy jelentősége, hisz eleve a téglalap formához igazodnak a felhasználói felületek, viszont az autóbelsők esetében például készülhetnek kijelzők, amelyekben kivágják a szellőzőnyílások és kezelőszervek helyét, sőt, a klasszikus műszeregység formáját utánzó kijelzők is. A technológia persze még nagyon friss, nyilván kell majd néhány év, mire elkezd elterjedni a drágább típusokban, de számíthatunk rá, hogy előbb-utóbb ráharapnak a prémium-gyártók, hisz ezzel a típusú kijelzővel az eddigieknél is esztétikusabb belső tereket lehetne készíteni.