Senkinek sem kell a Cadillac ELR

2014.06.21. 14:23

Egy túlárazott Chevrolett Voltnak mondják, és az értékesítési adatok szerint teljesen reménytelen a Cadillac ELR piaca Amerikában. Az amerikai sajtó kereskedelmi katasztrófáról beszél a GM prémium hibridjével kapcsolatban.

Meglepő adatokat közölt a General Motors az ELR eladásairól. Azt már a piacra vezetésnél sejteni lehetett, hogy a túlárazott luxus hibrid nem lesz nagy siker, de ha így folytatják, ritkább típus lesz, mint néhány legendásan alullimitált sportautó. A kétajtós luxus kupé értékesítése tavaly decemberben kezdődött, azóta 293 darabon adtak el, azaz havi leosztásban még csak hatvanat sem. Májusban egész pontosan ötvenkét példányt értékesítettek, ami az amerikai piac méreteit tekintve nevetségesen kevés, a körülmények ismeretében ellenben meglepően sok.

Az ELR lényegében egy prémium Chevy Volt, annak plug in-hibrid hajtásával, az extrák miatt 125 kilogrammal nehezebben, és kétszer drágábban. A General Motors házon belül leosztotta a szerepeket, a Cadillacnek a prémium jutott. Az ELR vásárlórétegét azonban egész biztos rosszul lőtték be. Emellett nyakukba kapták a Teslát, ami ellen a jelek szerint semmi esélyük. A 75 ezer dolláros ELR árán ugyanis már egy belépőszintű Model S-t lehet venni az Egyesült Államokban. A Teslánál már ez is a prémiumszintet jelenti, a hibrid hajtásra fogékony vevők pedig jó eséllyel döntenek a Model S mellett, hiszen az elektromos modell környezetvédelmi szempontból semmilyen kompromisszumot nem jelent.