Új Ford a jövő bajnokainak

2014.06.24. 13:53

A Formula Ford eddig is számtalan tehetséges, fiatal gokart-pilótát juttatott közelebb az autóversenyzés csúcskategóriáihoz, de jövőre teljesen új autót vezet be a gyártó, amely egyben az idén bevezetett FIA Formula 4 kategória szabályainak is megfelel. Most azt is megmutatták, milyen lesz.

Az FIA a Formula 3-as versenyek alatti kategóriákban uralkodó káosz felszámolására hozta létre a Formula 4-et, ahol szabály, hogy minden versenyen csak teljesen azonos autók vehetnek részt, egyforma motorokkal és gumiabroncsokkal. Az autókba ezen felül 1,6 literes motorok kerülhetnek, amelyek legfeljebb 150 lóerősek, és garantáltan azonos teljesítményűek minden autóban. A Formula Ford már eddig is hasonló jellegű kategória volt, de most teljesen megújul.

A cél a Formula 4 bevezetésével az volt, hogy az F-3-nál olcsóbb, de ugyanolyan egységes megoldást nyújtson a nemzeti utánpótlás-bajnokságok számára. Az FIA azt szeretné elérni, hogy egy szezon 100 ezer euró alatti összegbe kerüljön a kezdő versenyzőknek, így többen állhassanak rajthoz, és az egyes bajnokságokban elért eredmények összehasonlíthatók legyenek. Eddig ugyanis számtalan utánpótlás-bajnokság létezett, de ezekre semmiféle központi szabályozás nem terjedt ki.

A Ford versenyautója teljesít minden feltételt: a motorja 1,6 literes, és bár Ecoboostnak hívják, turbófeltöltés nélküli, a váltója pedig félautomata szekvenciális szerkezet, amely a kormány mögötti fülekkel kapcsolható. Az ára versenykész állapotban 38 ezer euró – átszámítva 11,6 millió forint – lesz, de ez persze jóval kevesebb, mint egy teljes szezon költsége. Az viszont nem elképzelhetetlen, hogy egy ilyen autó megvásárlása és versenyeztetése valóban megoldható 30 millió forint alatt egy szezonra.