Levideózták az új Opel Astrát

2014.06.29. 16:28

A Nürburgringen körözve videózták a jövőre várt K Astrát. Az ötödik generációs kompakt prototípusát alaposan letakarták, az utcai változatról most sem tudtunk meg többet.

A jelek szerint a kellő iramban halad a modellciklusa végéhez közeledő Astra utódjának fejlesztése. A 2009-ben érkezett J 2012-ben túlesett a menetrendszerinti ráncfelvarráson, a jövőre időszerű utódot pedig már javában tesztelik. A C-szegmensben csak a VW Golf és a Ford Focus fogy nála jobban Európában, az Opelnél pedig tudják, hogy egyetlen kompaktjuk (az Ampreát kivéve) piaci szereplése létkérdés. Az idő fogy, a J Astra ugyanis alaposan kiöregedett a mezőnyből.

A korábban látott kémfotók után most nem látszik nagy előrelépés. A mindent takaró matricák alatt minden bizonnyal már az a forma, ami a Monza tanulmány stílusában készült, de a nürburgringi teszt üzenete nem ez. A legendás versenypálya hegyi szakaszára ugyanis már az előrehaladt fejlesztések miatt vitték a prototípust. Tudniillik, a futómű-beállításokat jellemzően itt tesztelik élesben a gyártók az Opeltől a Lamborghiniig.

A K Astra műszaki paramétereiről most sem tudunk többet, mint legutóbb. Már biztosnak tűnik, hogy a kompaktot a Delta II platformra építik. A nagy szilárdságú acélnak köszönhetően így akár 50-100 kilogrammal is könnyebb lehet elődjénél. Tekintve, hogy a jelenlegi modell hírhedten nehéz, ennyit mindenképp fogynia kell, ha nem akar nagyon lemaradni a riválisoktól.

Az ötödik generáció motorválasztéka az új fejlesztésű turbómotorokból áll majd. Az alapmodell várhatóan egy egyliteres, háromhengerest benzinest kap, efölött lesznek az 1,4-es és 1,6-os négyhengeresek. Dízelből 1,6 és kétliteres CDTi-k jönnek. Az előreláthatólag a jövő év közepén bemutatkozó K két okból különösen várt: a duplakuplungos váltóval együtt a hibridváltozat is ebben jöhet az Astrához.