A legfurcsább jármű BMW-motorral

2014.07.02. 15:38

A Gibbs Quadski-ról már korábban is hallottunk: hosszas fejlesztés után tavaly kezdték gyártani, de akkor csak egyszemélyes változat volt elérhető a quad és a jetski behúzható kerekű keverékéből. Mostanra azonban – talán a valós igényeket felmérve – elkészítettek egy második változatot is, a Quadski XL-t, hosszabb tengelytávval és kétszemélyes nyereggel.

Viszonylag régóta fel-felmerül a Gibbs neve: először egy sportkocsi-motorcsónak keverékkel, az Aquadával próbálkoztak, aztán a terepjáróból mocsárjáró ladikká alakítható Humdinga is elkészült, de amennyire tudjuk, ezekkel végül nemigen jutottak túl a prototípus-fázison. Mindben ugyanazt a trükköt alkalmazták, a behúzható kerekeket, amelyek a vízben így alig akadályozzák a csónaktest siklását. E megoldás teszi, hogy mind quadnak, mind jetskinek elég nagy és nehéz a Quadski: az üres súlya 652 kilogramm, így – bár a BMW K1300S motorkerékpár négyhengeres, 140 lóerős motorja hajtja, a végsebessége bármilyen közegben használva 72 km/h. Ez vízen még elég gyorsnak számít, szárazföldön viszont nem tűnik valami acélos értéknek.

Úgy néz ki, a 12 hüvelykes kerekű kétéltűt egyszemélyesként nem kedvelték eléggé, a két személy szállítására alkalmas változattól nyilván azt várják, hogy a nagyobb használati érték miatt keresettebbé váljon. Ennek azonban – a komplikált felépítésen túl – a 29 ezer euró, átszámítva 9 millió forint feletti ár komoly akadálya lehet.