A Mercedes nyomdokain a BMW

2014.07.07. 06:15 Módosítva: 2014.07.07. 13:52

Alig egy héttel a Mercedes és a Nissan bejelentése után a BMW vezetői is megerősítették, hogy a vállalat Mexikóban terjeszkedik. A bajorok azonban önállóan húznak fel egy új üzemet, melynek összköltsége egymilliárd dollár körüli lehet.

A BMW-nél nagyon fontosnak tartják az amerikai piacot: az Egyesült Államokban, Spartanburgben jelenleg is gyártanak autókat, míg Brazíliában motorkerékpárokat szerelnek össze. Sőt, a dél-amerikai országban autógyár is épül, mely a tervek szerint már idén megkezdi a termelést. Ebbe a sorba illeszkedik majd tehát a Mexikói gyártósor is.

A San Luis Potosiba tervezett üzemben évente 150 ezer autó készül majd - igaz, azt egyelőre nem tudni, mely modellek összeszerelését viszi Közép-Amerikába a BMW. Az előzetes hírek szerint a hármas sorozat vagy a Mini készülhet Mexikóban. A bajorok ezzel a lépéssel a gyártási költségeket csökkentenék, de az Egyesült Államokba való szállítás kedvező feltételei is fontos szempontot jelentettek a mérlegelés során.

Ha minden a tervek szerint halad, a mexikói gyár 2019-ben kezdheti meg a termelést. Ezzel és a hamarosan elkészülő brazíliai üzemmel együtt a jelenleg is rekord magas példányszámot tovább növelnék, 1,6 millió helyett kétmillió autót értékesítenének évente.