Hekkerek támadnak a Tesla Model S-re

2014.07.11. 13:23

A jövő héten, pontosabban július 16-án és 17-én, Pekingben tartják azt a versenyt, amelynek a célja egy autó számítógép-rendszerének feltörése lesz.

A célpont a legújabb amerikai divatautó, a tisztán elektromos hajtású Tesla Model S lesz, és a cél az, hogy az autóra kapcsolt számítógépen keresztül a fedélzeti rendszerek minél nagyobb része felett vegye át a hacker az irányítást. A győztes 10 ezer dollárral – úgy 2,2 millió forinttal – lesz gazdagabb. Az eseményt a Tesla semmilyen formában nem támogatta, az ötlet az a Syscan konferencia szervezőinek fejéből pattant ki. Az autógyár képviselője azonban azt mondja, a verseny nekik is komoly hasznot hozhat azzal, hogy fényt derít a szoftverhibákra, amelyeket aztán kijavíthatnak a későbbi autókon.

Egy autó ilyen fajta feltöréséhez persze nem csak programozói szakértelem szükséges, de a megfelelő kapcsolat is az autó fedélzeti rendszereivel, amit a versenyen a szervezők biztosítanak. Egy széria Teslát azonban aligha lehetne a távolból irányítani, hacsak előtte ki nem építenek egy kapcsolatot a hekker számítógépe és a jármű központi számítógép-rendszere között – ezt pedig nem volna egyszerű észrevétlenül végrehajtani.