Csoda: dolgozik a hatóság!

2014.07.31. 09:38

Nem kedden írtunk először arról, hogy Budapest több pontján nagyon rossz állapotban vannak az útburkolati jelek, és nem csak a parkolófelfestések. Ezeket elvileg az utak üzemeltetői, tehát a kerületi önkormányzatok, vagy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) köteles karbantartani. A jelek folyamatosan kopnak, a fiúk viszont sok évnyi csúszásban vannak, mert gondolom nincs elég vödör vagy munkáskéz, hogy egyszer az összesen rendberakják. Ezzel az a gond, hogy ha valahol a kopott vonalakat nem látva rossz pozícióban parkolunk le autónkkal, megbüntetnek. Magukat is büntethetnék, de arra sincs ember, ezért az autósok szívják meg, hogy nincsenek jelek az utakon.

Az óbudai Polgár utcában ezekben a percekben csoda történik, ugyanis a keddi dörgedelem után, húsz perce megjelent egy BKK-s karbantartó autó, és két munkás elkezdte újrafesteni a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyek segédvonalait és a jól ismert piktogramot. Ezek nélkül sokan nem vették észre, hogy rossz helyre álltak, és mivel nem volt jogosultságuk a rokiparkolóhoz, 50 ezer forintra büntették őket. Naponta minimum három autót. Egy szabványos rokkantparkoló körülbelül másfélszer olyan széles, mint egy hagyományos, ezért bár a törvény szerint tényleg elegendő táblával jelezni a nehezen mozgó autósoknak fenntartott helyeket, a jóizlés azt diktálja, hogy legyenek csak ott azok a vonalak. Főként, mivel az Árpád híd irányából érkezők a táblát sem látják, hiszen azt ügyesen egy fa mögé rejtették.

A Polgár utca ügye ezzel úgy tűnik megoldódik, amit hatalmas sikerként könyvelhetünk el. Kár, hogy mégsem örülhetünk maradéktalanul, hiszen ahhoz, hogy a bő két éve lekopott felfestéseket megújítsák, egy országos internetes újságnak kellett pampognia. Az első cikk megjelenése után több olvasónktól is kaptunk üzenetet, melyek szerint a város és az ország számos pontján rendszeresen büntetik az autósokat csupán azért, mert elvétették az oldaltávolságokat, vagy akaratukon kívül leparkoltak a rokkantparkolóba. Régi szokás ekézni a bunkókat, akik tudják, de nem törődnek azzal, hogy engedély nélkül nem állhatnak ezekre a helyekre, de nem árt nem elfelejteni, hogy a másik oldalnak is van tennivalója, hogy minden autós arra a helyre állhasson, ahová szabad. Aki ilyesmit tapasztal a lakóhelyén, alapítson országos internetes újságot és írjon az ügyről. Ez most az egyetlen biztos módszer. Vagy írjon nekünk levelet. Most pedig tánc: