Lopja az autód a zenét?

2014.08.01. 13:53

A zeneipar évről évre hatalmas profitot termel, de úgy látszik, semmi sem elég. A kiadók az utolsó centet is ki akarják sajtolni az eladott lemezekből. Most egy több mint háromszázezer előadót képviselő cég indított pert a Ford és a General Motors ellen.

Joggal merül fel a kérdés, hogy egy autógyártónak mi köze lehet az illegális letöltésekhez. Az AARC (Allience of Artists and Recording Companies – Művészek és Kiadók szövetsége) azt sérelmezi, hogy egyes 2011-után gyártott Fordok, és GM-modellek multimédiás fejegysége alkalmas a CD-k tartalmának a mentésére. A Clarion, és Denso által gyártott eszközök több mint százhatvan órányi zenét képesek elmenteni egy tíz gigabájt kapacitású meghajtón.

A probléma csupán annyi a felvetéssel, hogy nagyon nehéz meghúzni a határt a törvénytelen, és törvényes felhasználás között. A vásárló megteheti azt is, hogy a boltban, legálisan megvásárolt lemez tartalmát biztonsági mentés gyanánt másolja át, viszont ha ismerősei teszik ezt, akkor ők ellenszolgáltatás nélkül jutnak tartalomhoz.

A perrel 2500 dollár, vagyis közel hatszázezer forint megfizetésére akarják kötelezni a gyártókat, méghozzá minden egyes eladott autó után. Kétséges azonban, hogy ez sikerülhet-e a szervezetnek, hisz az autógyártók hatalmas összegeket költenek ügyvédekre, akik ennél stabilabb lábon álló jogi kereseteket is kivédtek már.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.