Jön az elektromos autók forradalma?

2014.08.02. 17:38

Mintegy hárommilliárd fontos, vagyis ezermilliárd forintos gigaberuházással létesíthet új üzemet a Tesla. A vállalat vezetői már alá is írtak egy megállapodást a Panasonic-kal, melynek értelmében az előkészítő munkálatokat és a gyár felépítését a Tesla vállalja magára, a Panasonic pedig biztosítja az akkumulátorcsomagok gyártásához szükséges technológiát és szerszámokat.

Ez a lépés harminc százalékkal csökkentheti a gyártási költségeket, és a Tesla jövőbeli modelljeihez (így a Model X hobbiterepjáróhoz és a 3-as BMW riválisának szánt típushoz) is itt készülhetnek az akkucsomagok. Emellett az autógyártó több beszállítója is a komplexumban dolgozna. A költségekből 1,7 milliárd fontot ezek a cégek vállalhatnak magukra, míg a Tesla 1,1 milliárdot fektetne be.

A hatalmas üzem 2017-ben kezdheti meg működését, a teljes kapacitást pedig 2020-ra érheti el. Akkorra már 6500 alkalmazottat foglalkoztatnának. A Tesla ezzel a fejlesztéssel megcélozza az évi ötszázezres példányszámot, melyet ugyancsak 2020-ra érnének el. Így az évtized végére elterjedtebbé válhatnának az elektromos autók.

Azt egyelőre nem tudni, hol épülhet fel az új gyár, de a hírek szerint a Texas, Arizona, Új-Mexikó és Nevada államok a legesélyesebbek. Az elkészült akkucsomagokat és egyéb alkatrészeket viszont egészen biztosan a kaliforniai Fremontba szállítják, a végső összeszerelés továbbra is ott történik majd.