2014.08.03. 06:38

Az elmúlt években több neves autógyártó is elkezdett komolyan foglalkozni az autonóm közlekedésre képes autókkal. A Nissan megoldását már mi is kipróbáltuk, de többek közt a Volvo, a Ford és a Hyundai sem nagyon akar lemaradni, sőt a Daimler már önvezérlő kamionokon is dolgozik. De hogy fogadja mindezt a célközönség? Most erről készült egy felmérés.

A michigani egyetem felmérésében a megkérdezettek 56 százaléka pozitívan nyilatkozott az autonóm autókról és mindössze 16 százalék vélekedett negatívan a technológiáról (a többiek semlegesen állnak a kérdéshez). A nemek között csak apró különbség volt, a férfiak elfogadóbbnak bizonyultak. Igaz, a női válaszadók jelentős hányada nem vallotta magát túlzottan műszaki érdeklődésűnek.

Legnagyobb pozitívumként a biztonságosabb közlekedést említették a kutatásban résztvevők, de sokan gyorsabb utazásra és kisebb fogyasztásra számítanak. Akik fenntartásokkal kezelik az önvezérlő autókat, elsősorban a felelősség kérdését hozták fel, valamint attól is tartanak, hogy útvonalukat és tartózkodási helyüket mások megfigyelhetik. Egyesek szerint pedig az időjárás változása is zavart kelthet a rendszer megfelelő működésében.

A megkérdezettek mintegy harmada vélekedett úgy, hogy az autonóm közlekedésre képes autóban is ugyanúgy figyelné a forgalmat és az utat, mint amikor ő maga vezet. Mások azonban inkább olvasással, telefonálással, vagy sms-ezéssel töltenék az időt utazás közben. A többség azonban nem fizetne felárat azért, hogy autója önmagát irányítsa.