Kerék 1600-as tempóhoz

2014.08.04. 14:32

A Bloodhound SSC fejlesztése még 2008-ban indult el, és még ma is folyik. Az építők célja 1600 km/h átlépése a felszínen, amelyhez alapjaiban kell újragondolni még egy olyan egyszerű alkatrészt is, mint a kerék. A fejlesztőgárda most ennek a tesztjéről hozott nyilvánosságra egy videót.

Ugyan a Bloodhound nem kerékhajtású, hanem sugárhajtómű viszi előre, mégis hatalmas terhelésnek teszi ki a kerekeit. 1600-as tempónál minden percben 10500-szor fordulnak körbe, azaz másodpercenként majdnem 170-szer. A kilencven centi átmérőjű könnyűfém ötvözet tárcsák egyenként kilencven kilót nyomnak, és teljes sebességnél 50 ezer G hat rájuk.

A fejlesztéssel a Castle Precision Engineering nevű vállalkozást bízták meg, ahol olyan cégeket vontak be a munkába, mint a repülőgép-iparból ismert Lockheed Martin. A cél az, hogy a hét és fél tonnás gép 2015-re képes legyen elérni a kitűzött sebességet. Erre minden esélye meg is van, hiszen az az ember ül majd a kormánya mögé, aki 1997-ben felállította az aktuális rekordot. Andy Green, a Brit Királyi Légierő pilótája 1227 kilométeres óránkénti sebességet ért el a Thrust SSC-vel.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.