A legjobb páncélozott Mercedes

2014.08.07. 18:16

A német luxusautó-gyártóknál ma már lényegében kötelező gyakorlat, hogy a csúcsmodellekből páncélozott változatot is készítsenek. A Mercedes most igazodik ehhez a hagyományhoz: elkészítette az új S600 Guard modellt, amely a legtöbb kézifegyver lövedékei ellen védelmet nyújt.

A Mercedesnek persze meg kellett ugrania a konkurencia diktálta szintet. A 7-es BMW VR9-es, az Audi A8L VR10-es védelmi szintet kínál – az előbbi a polgári 308-as Winchester, az utóbbi a katonai 7,62-es NATO lőszer elleni védelmet jelöli. Az új Mercedes S osztály szintén VR9-es védelmi szintű, ami azért a legtöbb esetben bőségesen elég, hisz csak teljes értékű puska- és géppuskalövedék viszi át, a kézi gépfegyverek többségében használtak – így a Kalasnyikov 7.62x39-es, és a NATO-ban rendszeresített a 5,56x45-ös lőszer ellen tökéletes védelmet nyújt.

Ehhez persze nagyon komoly átalakításokra volt szükség: arasznyi, oldalt hidraulikusan mozgatható ablaküvegei vannak a járműnek, de az utascellát határoló fémlemezek és belső burkolatok közé is acélból készített páncéllemezeket építenek, sőt, az autó alját is megerősítették az aknák és gránátok robbanásainak kivédése érdekében. Az autó tömegét egyelőre nem árulták el, de sokat sejtet, hogy a csomagtartó 510-ről 350 literesre zsugorodott. Természetesen az utastér is kisebb a páncélzat alatt, de az S osztály így is kapható ötszemélyes kivitelben, a négyszemélyes mellett.

A Guard egyelőre csak 6 literes, ikerturbós, 530 lóerős V12-es benzinmotorral kapható, de ez érthető is, hisz az autó tömege legalább másfélszerese a páncél nélküli autónak, ami nyilván a menetdinamikán is meglátszik.