Hetven évig pihent a folyóban az orosz teherautó, egyben kiemelték

2014.08.21. 18:22

Hetven évig volt a Msta folyó vízében egy második világháborús katonai szállítójármű. Az AMO-2-t három napos munkával emelték ki, a búvárok megtalálták egykori sofőrét is.

Megviselték ugyan a négyméteres mélységben töltött évtizedek, de többé-kevésbé sikerült egy darabban kiemelni a képen látott AMO-2-est Novgorodhoz közel. Az orosz teherautó még 1944 telén került a Msta folyóba, amikor a szovjet csapatok támadást indítottak a város felszabadítására. 1944 január 20-án sikerült visszaszerezni a németektől, akik addigra már az egyik legősibb orosz város minden történelmi emlékékét elpusztították. Hogy a harcok alatt miként került a folyó vizébe a teherautó nem tudni, ahogyan azt sem, miként halt meg sofőrje, akinek testét kabátjával együtt találták meg a jármű mögött talált fülkében.

AMO-2

Az AMO-2 az Автомобильное Московское Общество (AMO), azaz a Moszkvai Autóipari Vállalat terméke. A szállítmányozásra használt teherautót 1931 és 1932 között gyártották. Hétliteres motorja 93 lóerős volt, maximális sebessége mindössze 52 km/óra. Kecses és légies részletei ellenére 2,8 tonnás volt, és 43 liter üzemanyagot evett meg száz kilométeren.

Forrás: oldrussiancars.com

A járműre az English Russia szerint restaurálás vár, bár ez valószínű annyit jelent, hogy miután alaposan megtisztítják, megpróbálják jelen állapotában megőrizni az utókornak. Ha ez sikerül, minden bizonnyal kiállítják majd.

Via: English Russia