Tizenhatmilliárdból épített tesztpályát a Volvo

2014.08.22. 12:07

A Volvo mindig is a biztonságos közlekedés egyik élharcosa volt, extrémfejlett új tesztközpontjával azonban nagy lépést tett, hogy elérje 2020-ra kitűzött célját, miszerint többé senki sem hal meg, vagy szenved súlyos sérülést az autóiban.

Az AstraZero névre keresztelt új tesztközpont két négyzetkilométeren terül el. A skandináv márka félmilliárd svéd koronát költött el kiépítésére, ennyiből kijött egy négy háztömbös városi környezet, egy 5,7 kilométeres autópálya, többsávos országútak, valamint egy óriási aszfaltozott placc a központ közepén. A Volvo göteburgi központjához közel épült tesztkörnyezetben valamennyi közlekedési helyzet szimulálható. Az összetettebb, illetve nagy sebesség mellett zajló teszteken robotok vezetik az autókat, az aktív biztonsági asszisztenseket pedig a legkülönfélébb útakadályokkal teszik próbára.

A központ fő feladata, hogy helyet adjon a következő generációs biztonsági technológiák tesztelésére. A fejlesztést és a tesztelést egyetemekkel és ipari partnerekkel együttműködve végzik, a pályán nyert tapasztalatok a Volvo reményei szerint pedig hozzásegítik őket ahhoz, hogy a közeljövőben senki se haljon meg az autóikban. Az erre kitűzött 2020-as céldátum nagyon közeli, de az AstraZeroval legalább jól látható testet öltött a szándék.