R.S. 01: egy igazi Renault szupersportkocsi?

2014.08.27. 17:16

A Renault egy ideje már széditi a közönséget az Alpine sportkocsi ígéretével, de eddig nem mentek valami jól a dolgok. A Caterham kiszállt a projektből, így egy darabig még biztosan várni kell az új utcai sportkocsira. Ugyanakkor most itt ez a csoda, az R.S. 01, ami úgy néz ki, mintha az Audi R8 francia megfelelője lenne. Csakhogy ebből nem készül utcai változat.

Hogy pontosan mi is akkor az R.S. 01? A neve alapján lehetne a Renault első F1-es versenyautójának távoli rokona – azt is így hívták 1977-ben –, a formája alapján az Audi R8-ra emlékeztet, de ahhoz semmi köze, a műszaki tartalma szerint viszont telivér pályaversenyautó, de olyan, ami egyetlen mai kategóriába sem illeszkedik igazán. A karosszéria ráadásul nem is a Renault műve: az olasz versenyautó-építő óriás, a Dallara segítségével tervezték, és a gyártás is ott folyik. A motor sem francia eredetű, bár turbós és V6-os, mint az ős-Formula 1-es versenygépé. Ez a 3,8 literes gép a Nissan GT-R-ből érkezett, és a Nismo készítette fel. A teljesítményét pontosan nem ismerjük, de nyilván gond nélkül túlléphető vele a 600 lóerő.

A 4,71 méter hosszú, 2 méter széles és 1,166 méter magas gép igazán jó kiállású, de látszatra semmire sem alkalmas. Ám a Renault mégis határozott céllal fejleszttette ki partnereivel: a World Series by Renault versenyeken szerveznek vele egy új kupasorozatot, ahol csak ilyen gépek állnak majd rajthoz. Egy-egy versenyautó ára 350 ezer euró körül lesz, bár egy teljes szezonhoz nyilván ennek az összegnek a többszörösére lesz szükség – ennek ellenére a Renault kifejezetten olcsó versenyzési lehetőségként hirdeti az R.S. 01-et.