Ki nem találná, miért hív vissza autókat a Suzuki

2014.08.31. 14:53

Az Audi hetvenezres visszahívásával szinte egy időben újabb prémiumautóról derült ki, hogy javításra szorul. A Suzuki csúcsmodellével, a márka prémiumautójaként aposztrofált Kizashival akadt különös probléma: pókhálósodhat az üzemanyagrendszer szellőzője.

Extrém esetben tűzesetet is okozhatnak hálóikkal, ezért kizárnák a pókokat közel húszezer Kizashi üzemanyagrendszeréből. A pókokat a benzin kipárolgása vonzza a rendszerbe, ahol sűrűre font hálóikkal elzárhatják a szellőzést, az így kialakult vákuum pedig horpadáshoz, de akár repedéshez is vezethet az üzemanyagtartályon. A visszahívás 2009 októbere és 2012 júliusa között gyártott 19 249 Kizashira vonatkozik, állítólag csak az Amerikában forgalmazottakra. A Suzuki amerikai képviselete ugyan két éve csődeljárást kért maga ellen, azaz jelenleg hivatalosan nincsenek jelen az USA piacán, de ez nem jelent majd akadályt a javításnál. A behívott autók mindössze egy szűrőt kapnak a benzintank szellőzőjére, amely meggátolja majd, hogy bejussanak a pókok.

A Suzuki egyébiránt nem az első, aki pókos probléma miatt hívja vissza autóit. A Mazdánál három éve hasonló problémát jelentettek be, a dajkapók-veszély miatt 42 ezer 6-ost rendeltek be.