2014.08.31. 06:24

A kedvezőbb gyártási költségek miatt egyre több autógyártó fordul Mexikó felé. A Mercedes a Renault-Nissannal közösen épít fel egy új, egymilliárd euró értékű üzemet, míg a BMW önállóan terjeszkedik a közép-amerikai országban.

A nagy német márkákhoz hasonlóan most napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő autógyártója, a Kia is Mexikóba készül. A koreaiak idén szeptemberben kezdik meg az építkezést Monterrey városában, mintegy egymillió dolláros ráfordítással. Azt, hogy pontosan mely típusoknak szánják az új gyártósort, egyelőre nem tudni, az viszont biztosnak tűnik, hogy kompakt modelleket gyártanának a tengerentúlon.

A viszonylag olcsó munkaerő és előállítási költségek mellett a döntésben a kedvező kereskedelmi lehetőségeknek is fontos szerepe volt. Innen ugyanis számos környező országba jobb feltételekkel exportálhatják autóikat.

A hírek szerint akár már 2016-ban be is indulhat a termelés Mexikóban – így a BMW-t és a Mercedest is megelőzhetik ebben a tekintetben. Ha minden a terveknek megfelelően alakul, az éves termelést akár 300 ezer példánnyal is megdobhatja az új üzem, így összesen 3,37 millió Kia készülne évente.