Betemetik a Corvette-gyilkos víznyelőt

2014.09.01. 06:08

Betemeti a múzeum közepén tátongó lyukat, és öt autót sérülten hagy meg az utókornak Bowling Green-i Nemzeti Corvette Múzeum.

A Corvette Múzeum kálváriája idén februárban indult, amikor az épület kiállítóhelysége alatt beomlott a padló. Nem egyszerűen megsüllyedt a talaj, egy 14 méter széles, 18 méter hosszú és kilenc méter mély lyuk keletkezett az épületben, ami magával rántott nyolcat a kiállított ritkaságok közül. A probléma geológiai volt, úgy hívják: víznyelő. A víznyelők alattomos képződmények, jellemzően váratlanul pusztítanak és nehezen helyrehozható károkat okoznak (természetükről a Wikipédián olvashat).

A múzeum körül február óta két kérdés lógott a levegőben. Sokáig nem volt biztos például a lyukból kiemelt nyolc autó sorsa. Némely közülük meglepően könnyen viselte a zuhanást, míg volt, amelyik felismerhetetlenné roncsolódott. Jelen állás szerint a nyolcból mindössze hármat, a 2009-es Corvette ZR1 prototípust, az egymilliomodik Corvette-et, valamint az 1962-es Corvette-t restaurálnák. A többi öt olyan állapotban lesz kiállítva, ahogyan találták őket. Az állapotmegőrzés céljából persze elvégeznek majd rajtuk ilyen-olyan munkálatokat.

A másik kényes kérdés, hogy mi legyen magával a lyukkal. Nemrég a múzeum még arra az álláspontra hajlott, hogy ha nem is egészében, de részben meghagyják, mint látványosságot. A feladat azonban sokkal körülményesebb és drágább, mint azt korábban gondolták, ezért az igazgatóság most úgy döntött, betemetik. Ez sem lesz egyszerű mutatvány.