Döbbenetes a Jaguar-tervező Jaguarja

2014.09.01. 15:32

Komoly viták kiindulópontja, hogy keveredhetnek-e a korszerű műszaki megoldások a legendás klasszikus autókéval. A kérdést nem most fogjuk eldönteni, mindenesetre Ian Callum átlépte a határt: készíttetett magának egy Jaguar Mark II-est, amelyet maga tervezett át, modern elvek alapján.

Callum célja egyértelműen egy használhatóbb autó elkészítése volt, hisz a gépet nem csak dísznek készíttette. Így kerültek bele nagy, kényelmes első ülések, korszerű hangrendszer és teljesen átdolgozott hátsó független kerékfelfüggesztés. A motorját is kicserélték, bár a 4,3 literes XK motor majdnem olyan régi konstrukció, mint maga az 1959 és 1969 között gyártott Mark II, csak ebbe a típusba nem szerelték soha. Még a 17 hüvelykes, kétrészes, küllős felnik is hozzák a Mark II eredeti stílusát, de az új lökhárítók, valamint a hátsó sárvédőívek már Callum egyszerűsítési törekvéseit jelzik.

A Jaguar vezető formatervezője ugyanis ezzel a néhány elemmel változtatta meg az összhatást: a modern autókéhoz hasonló műanyag lökhárítók nem megtörik a forma egységét, mint az utólag felszerelt krómozott ütközők, hanem folytatják a motorháztető és a csomagtér formáit. Erre csak rátesz egy lapáttal a 3 centis ültetés – mintha a Mark II alaposan átalakított versenyváltozatát látnánk.

Nehéz megjósolni, hogy Callum milyen gyakran használja majd az autót – ha valami akadályozhatja ebben, az a kőkemény futómű – de az alkotás, amelynek a kivitelezését a Classic Motor Cars Ltd. vállalta, mindenképp figyelemre méltó.