Zetros: luxuslakosztály úttalan utakra

2014.09.02. 18:26

A Mercedes készít egy-két méregdrága luxusmodellt, amilyen például a hatkerekű G osztály vagy az SLS AMG, de ha a méret számít, a Zetros jelenti a csúcsot. A luxuskivitelű giga-lakóautó bárhová elvisz, egy kisebbfajta házzal együtt. Korábban csak két prototípus készült, ez viszont a gyártásra alkalmas modell, amelyet Düsseldorfban állított ki a Mercedes.

A Zetros Mobile Home persze nem csak a Mercedes munkája: az autógyár a teherautót szállítja felépítmény nélkül, az alumínium lakókonténert a Hartmann Spezialkarosserien, a belső teret pedig a Hünerkopf nevű cég gyártotta. Maga a konténer egy 10 centis falvastagságú, hőszigetelt, alumínium doboz, 5,6 méter hosszú és 2,4 méter széles. Az egyik oldalt bővíthető a lakótér, így azon a részen a 2,5 méteresre bővíthető a belső szélesség. A belső tér, ha nem is lakás-tágasságú, de a komoly, nagy lakókocsikéval vetekszik. Minden van benne, ami a kényelmes élethez kell, franciaágy, konyha, hűtő, mellékhelyiség, zuhanyzó és gigászi plazmatévé. Ráadásul mindez az elképzelhető legjobb anyagokkal körítve: csupa fa- és kőburkolat mindenütt – itt természetes, de könnyű követ használtak, hogy ne növeljék tonnákkal az autó súlyát.

Ám mindez önmagában még nem tenné kirívóan érdekessé. Az benne az igazán izgalmas, hogy jócskán el lehet távolodni vele a civilizációtól. A Zetros összkerék-hajtású gép, 7,2 literes, 325 lóerős hathengeres turbódízel motorral, és ehhez 600 literes gázolaj-tartály párosul. Ez az üzemanyag-mennyiség akár több ezer kilométerre is elég lehet, igaz, ezt fogyasztja a fedélzeti áramfejlesztő is, amellyel akár a tundra közepén is működtethető a jármű összes elektromos berendezése, beleértve a műholdas kommunikációs és szórakoztató rendszereket is. Ezen felül 300 liter ivóvíz is elfér a járműben, amely akár hetekig is elég lehet.