Magyarország a Škoda gyarmata

2014.09.03. 17:56 Módosítva: 2014.09.03. 22:25

Egy ír újságíró, Bob Flavin elkészítette Európa legnépszerűbb autóinak a térképét. A térséget a Volkswagen konszern uralja, de van néhány érdekes piaci szereplő is.

Nem meglepő módon az Audi olyan tehetős országokban népszerű, mint Monaco, vagy San Marino és a Škoda uralja Kelet-Közép-Európát, így például hazánkat, de Izlandon is ők a befutók. Az is jól látszik, hogy a Renault eltalálta a Dacia árképzését, hiszen az olyan országokban veszik, mint Románia, Moldova, Marokkó, vagy Algéria. Olaszországban és Törökországban a Fiat a legnépszerűbb, utóbbit az magyarázza, hogy egyes modellek összeszerelése itt folyik. Ugyanez megfigyelhető Franciaországban is, ahol a Renault a legkeresettebb.

Érdekes, hogy például Ukrajnában még mindig a ZAZ csábítja el a legtöbb vásárlót, igaz most már a kínai Chery, és a koreai Chevrolet modelljeit gyártják saját márkanevük alatt. Egyes márkák, amelyek a tengerentúlon népszerűek, Európában nem annyira mennek: a Honda, és a Toyota is csak egy országban tudott az első helyre kerülni, viszont a Ford Anglián túl, Cipruson is győzni tudott. Rosszabb a helyzet a PSA konszernre nézve, hiszen egyik márkájuk sem tudott sehol elsőséget szerezni.