Louis Chiron nevét viselheti az új Bugatti

2014.09.09. 17:39

Louis Chiron a II. világháború előtti időszak egyik leghíresebb francia autóversenyzője volt, igazi francia nemzeti hős, aki számos nagydíj-győzelmet szerzett hosszú pályafutása alatt. Nem csoda, hogy ő a második, akiről autót nevezhet el a Bugatti.

Egy tanulmány már viselte a versenyző-legenda nevét, de a 18/3 Chiron, amelyet Fabrizio Giugiaro tervei alapján építettek meg, végül nem valósult meg. Az autó egyébként a VW -féle Bugatti első, végül sorozatgyártásba nem került három hengersoros, 18 hengeres, 555 lóerős W motorhját kapta meg, de talán ez emlékeztetett leginkább a korai protoítpusok közül a később megvalósított 16/4 Veyronra. Ám ha igazak a hírek, a Veyron utódja viselheti a Chiron nevet, egy minden eddiginél erősebb autó. A pletykák szerint a W16-os motor teljesítményét tovább emelik, 1500 lóerő körüli szintre, és új formatervet készítenek az alapvetően a Veyron műszaki megoldásaira építő modell számára. Így a Bugatti, ha némi szünet után is, de újra a világ legerősebb, leggyorsabb, ledrágább és legmagasabb presztízsű autóját gyárthatja.

Visszatérve a névadóhoz, bár Louis Chiron legnagyobb sikereit ugyan az 1930-as években érte el a gyári Bugatti, Alfa Romeo és Mercedes versenyautókkal, a háború után is aktív maradt, sőt, máig ő számít legidősebb aktív F1-es versenyzőnek. Utolsó futamgyőzelmét 1947-ben szerezte, de 1955-ben egy Lancia D50-essel még hatodik lett Monacóban, és ugyanitt 1958-ban, 58 évesen még rajthoz állt egy Maserati 250F volánjánál, bár a futamot befejeznie már nem sikerült.