Két Suzuki búcsúzik

2014.09.11. 11:22

Úgy hallani, a Grand Vitara mégsem marad meg kisebb névrokona mellett, és az Altót sem tartják meg, miután megérkezett a Celerio. A japán gyártó szokásait ismerve ez több, mint meglepő.

Bár a gyáriak egyelőre nem erősítették meg a hírt, úgy néz ki, a Suzuki Grand Vitara gyártását már az év végén leállítja a Suzuki. Ez egyfelől váratlan, hisz így az SX4 S-Crossnál nem lesz sem nagyobb modell, sem komolyabb terepjáró a kínálatban. Másfelől viszont érthető, hisz a Vitara nevet egy kisebb, könnyebb, divatosabb modellen szeretnék újból sikerre vinni, és ebből a szempontból jobb, ha a kissé darabos, és koros Grand Vitara nyugdíjba vonul. Ezzel együtt nem volt előre látható a döntés, hisz a Suzuki a leköszönő modelleket gyakran tartja egy modellváltás után még évekig gyártásban.

A másik távozó típus az Alto: az indiai Marutitól importált kisautó európai exportja biztosan megszűnik, hisz a helyére a Thaiföldön előállított, és Európában várhatóan a jövő tavasszal piacra kerülő, az Altónál tágasabb és célszerűbb Celerio érkezik. Ettől az Alto pályafutása a Marutinál még folytatódhat, hisz Indiában akár évtizedekig eladható maradhat egy ilyen kiskocsi megfelelően alacsony áron, viszont exportálni már aligha fogják.