Sonata, 700 lóerővel

2014.09.23. 16:34

A SEMA Show-n, Észak-Amerika legnagyobb tuning-kiállításán szinte kötelező megjelennie minden gyártónak, és illik nagyot villantani valami igazán erős, gyors és látványos géppel. A Hyundai egy helyi tuningcég, a Bisimoto Engineering segítségével készítette el minden idők legdurvább Sonata szedánját, brutális, 708 lóerős négyhengeres motorral.

Úgy tűnik, a Sonata 2,4 literes négyhengeresének öntvényei jó alapot nyújtanak a tuninghoz, más azonban nemigen maradt az eredeti motorból. A motor kovácsolt dugattyúkat és a gyárinál erősebb hajtórudakat, Deatschwerks befecskendezőket, AEM elektronikus vezérlést és nagyobb szállítású üzemanyagszivattyút kapott, hogy a Turbonetics turbófeltöltő által generált túlnyomást hasznosíthassa a motor. A végeredményként jelentkező 708 lóerőhöz speciális kuplung, és erősített hatsebességes váltó is jár. A Bisimotónak egyébként nem volt nehéz dolga, hisz a 2,4 literes Hyundai motor tuningjához mindent gyártanak Észak-Amerikában, mivel a Chrysler és a Mitsubishi is ugyanezt a négyhengerest használja évek óta.

Bár eddig csak hátulról mutatták meg a SEMA Sonatát, az így is látszik, hogy a Bisimoto rendesen felspoilerezte a gépet. Bár utcai tuningnak szánták, a gép úgy néz ki, mint egy versenyautó a magas hátsó szárnnyal és a nagy kipufogóvéggel.

A durva Sonata legnagyobb rejtélye egyelőre az, hogy miként képesek akár csak a csúcsteljesítmény felét is hasznosítani egy elsőkerék-hajtású modellen, de erre is fény derül majd az idei SEMA Show-n, ami Las Vegasban lesz november elején.