Megjött az új Fiat Dobló. Szép.

2014.09.26. 14:50

Igazából nem nagyon lepődtünk meg a felújított Doblón, de nekünk könnyű: nyáron már láttuk a Dodge Promaster Cityt, ami pont ugyanígy néz ki, csak az amerikai kosos emblémával. A Fiat változat annyiban tér el attól,. Hogy a vigyori hűtőmaszk ezüst helyett fekete műanyagból van, és a lökhárítóba integrált hűtőnyílás műanyag betétje is más mintázatú. Viszont hamarosan mi is ezt kapjuk, nem a szélviharral szembenéző bulldog-pofát, amit eddig.

A gyáriak szerint kifinomultabb és elegánsabb Dobló egyébként nem változott sokat: az orrától eltekintve minden lemez a régi. Az egyetlen újítás, hogy készül belőle háromüléses kivitel is, igaz, csak a balkormányosból. Erre egy magyarázat létezik: a Fiat átemeli a Dodge kivitel áttervezett műszerfalát és üléssorát, amely azonban csak balkormányos változatban létezik. A motorválaszték szintén ismerős lehet: az 1,3 literes 90 lóerős és 1,6 literes 105 lóerős JTD dízeleket eddig is használták, de a gyáriak szerint 40%-kal tudták javítani a gázrreakciót. Lesz Ecojet változat is, stop-start rendszerrel, kis ellenállású gumiabroncsokkal, alacsony viszkozitású motorolajjal és benövesztett hűtőrácsokkal – ezzel állítólag elérhető lesz a 4,4 literes átlagfogyasztás vegyes ciklusban és a 115 g/km-es szén-dioxid-kibocsátás.

A Fiat Professional Hannoverben mutatta be a Dobló felújított változatát, és valószínű, hogy még az idén megindul a forgalmazás is.