A Mercedesnek nem kell az Aston Martin

2014.10.05. 17:33

A Párizsi Autószalon nem csak az új modellek bemutatójáról szól, de arról is, hogy tisztázatlan kérdéseket tisztázzanak, és új pletykákat indítsanak az útjukra. Ezúttal egy ilyen híresztelés halálának lehetünk a tanúi: a Mercedes első embere, Dieter Zetsche elmondta, miért nem szereznek nagyobb részesedést az Aston Martinban.

A lehetséges felvásárlásról szóló pletykákat az indította el, hogy még tavaly megállapodott a két cég egy komolyabb műszaki együttműködésről: az Aston Martin a Ford helyett a jövőben az AMG-től kap majd korszerű V8-as és V12-es motorokat. Az üzlet részeként a Daimler AG. 5%-nyi, szavazati jogot nem biztosító részvényt kapott – így van jogalapja, hogy kövesse az Aston Martin belső ügyleteit, és megakadályozhatja, hogy bizalmas információk kerüljenek az AMG technikával kapcsolatban illetéktelen kezekbe.

Zetsche azonban azt mondja, ennyi elég is. „Nem hiszem, hogy az Aston Martin érdekeit szolgálná, ha be kellene tagozódnia egy olyan nagy vállalatba, amilyen a milyenk. Ugyanakkor az Aston csupán négyezer autót gyárt éves szinten, és ha megvennénk, azt kockáztatnánk, hogy egy ilyen kis cég elvonná a figyelmünket és az erőforrásainkat fő tevékenységünktől.” - magyarázta a vezérigazgató, majd hozzátette, a brit gyártó számára ideális a jelenlegi állapot, hisz független maradhat, de ugyanakkor hasznosíthatja a Mercedes korszerű műszaki megoldásait. „Ezért nem is tervezzük, hogy további részvényeket vásároljunk.”

Ennyire persze nem egyszerű a dolog, hisz az Aston Martin jelenleg nagyrészt egy arab befektetőcsoport tulajdonában van, amely aligha költ majd érdemi fejlesztésre. Sokan úgy látják, hogy amíg nem akad egy komolyabb, az autóiparban közvetlenül érdekelt tulajdonos, addig a brit sportkocsigyártó hosszabb távú sorsa legalábbis bizonytalannak tekinthető.